Μετανάστευση και ζωή
στην Ισλανδία

Η ιστορία μου

Θυμάμαι την δική μου πρώτη φόρα όταν βρήκα δουλειά στην Ισλανδία σαν εκπαιδεύτρια καταδύσεων, τον ενθουσιασμό που είχα, έβλεπα συνέχεια φωτογραφίες και βίντεο και μετρούσα αντίστροφα για την στιγμή που θα πατούσα το πόδι μου σε αυτή την χώρα.

Ήταν Οκτώβριος όταν ξεκίνησα τις προετοιμασίες και προσπαθούσα να βρω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτό το μεγάλο βήμα, είχα μόνο ένα μήνα στην διάθεση μου και είχα ένα ευχάριστο άγχος που δεν μπορώ να το περιγράψω , το αρχικό πλάνο ήταν να περάσω εκεί 3 μήνες και τελικά έχουν περάσει κάποια χρόνια και η ζωή μου, το σπίτι μου είναι η Ισλανδία.

 

Φυσικά αυτό δεν έγινε από την μια στιγμή στην άλλη , αλλά κάθε μέρα αγαπάω ακόμα πιο πολύ αυτή την χώρα.

Ήταν πρόκληση , αλλά στο τέλος άξιζε.

Social media

Για αρχή ώστε να βρεις αρκετές πληροφορίες, είναι μια καλή ιδέα να τσεκάρεις κάποιες σελίδες στο Facebook .

Γενικά στην Ισλανδία το Facebook χρησιμοποείται αρκετά και είναι ένα φανταστικό εργαλείο για σχεδόν τα πάντα.

Υπάρχει μια σελίδα που λέγεται Έλληνες στην Ισλανδία (Greeks in Iceland ) επίσης όταν θα βρίσκεσαι ήδη στην Ισλανδία αξίζει να γίνεις μέλος στην Κοινότητα Ελλήνων Ισλανδίας αλλά και η σελίδα Iceland Q&A

που θα βρείς έξτρα πληροφορίες και όταν θα είσαι εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Away from home για οποιαδήποτε πληροφορία.

Τα νέα της Ισλανδίας

Αν θέλεις να μάθεις για την κοινότητα της χώρας και την καθημερινότητα ,τότε προτείνω να τσεκάρεις τα ειδησεογραφικά website

τα οποία προσφέρουν και αρκετές εκδοχές στα Αγγλικά. Κάποια από αυτά είναι:

The Reykjavik Grapevine

RÚV English

Iceland Monitor

Καιρός και σκοτάδι

Θα μπορώ να μιλάω για τον καιρό της Ισλανδίας για μέρες. Δεν θυμίζει σε τίποτα τον καιρό της Ελλάδας ακόμα και αν σου αρέσει το χιόνι γενικά , η Ισλανδία είναι διαφορετική. 

Ακόμα και πολλοί Ισλανδοί είτε πάνε σε άλλες χώρες τον χειμώνα , είτε πάνε πιο συχνά διακοπές.

Οπότε θα πρέπει να προετοιμαστείς όχι μόνο σωματικά αλλα και ψυχολογικά για τον καιρό και το σκοτάδι του χειμώνα αλλά επίσης και για το ανάποδο, το ατελείωτο φως ημέρας του καλοκαιριού .

Μια ιδέα για το φως ημέρας και σκοτάδι θα βρεις εδώ

Να ξέρεις πως η συντομότερη μέρα στην Ισλανδία είναι γύρω στις 21 Δεκεμβρίου γνωστή και ως χειμερινό ηλιοστάσιο και η διάρκεια είναι περίπου 4 ώρες, ενώ το ανάποδο είναι στις 21 Ιουνίου.

Ισλανδική γλώσσα

Τα ισλανδικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ισλανδίας , αλλά πάνω από το 95% των Ισλανδών μιλούν πάρα πολύ καλά Αγγλικά, οπότε δεν υπάρχει λόγος άγχους για την επικοινωνία.

Τα ισλανδάκια μαθαίνουν Αγγλικά από 5 χρονών . Βέβαια αν θέλεις να μείνεις στην χώρα παραπάνω από μια σεζόν τότε προτείνω να μάθεις τη γλώσσα. Είναι μια δοκιμασία να μάθεις τη γλώσσα και θέλει χρόνο αλλά θα σου ανοίξει πόλλες παραπάνω πόρτες καθώς επίσης οι ντόπιοι θα το εκτιμήσουν . Αν αποφασίσεις να μάθεις Ισλανδικά υπάρχουν αρκετοί τρόποι.

Μπορείς να τσεκάρεις με την Union (το ανάλογο συνδικάτο της εργασίας σου) και σου καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο οικονομικό ποσό, αλλά ακόμα και από τον εργασιακό σου χώρο. Κάποιοι χώροι εργασίας χρηματοδοτούν την εκμάθηση της γλώσσας.

Κόστος ζώης και μισθός

Η Ισλανδία είναι γενικά μια ακριβή χώρα αλλά και ο μισθός είναι ανάλογος .

Αν βέβαια ρωτήσεις κάποιον αναλυτικά για τον μισθό και τα έξοδα θα πάρεις πολλές διαφορετικές απαντήσεις.

Καθώς οι απαντήσεις εξαρτώνται από διαφορετικές παραμέτρους, όπως αν μένεις στην πρωτεύουσα , αν η διαμονή παρέχεται , αν σου παρέχουν φαγητό και πολλά άλλα. Γενικά αν μένεις στην επαρχία βάζεις πιο πολλά λεφτά στην άκρη ,καθώς και να θέλεις να τα ξοδέψεις δεν έχεις και πολλές επιλογές τριγύρω , αλλά αν έρθεις για να μείνεις και θέλεις να έχεις επιλογές για έξοδο ή μαγαζιά τότε σίγουρα τσέκαρε τις μεγάλες πόλεις αλλά ακόμα και την πρωτεύουσα.

 Μια ματιά στις παρακάτω ιστοσελίδες θα σε βοηθήσει να έχεις μια εικόνα για το κόστος ζωής της Ισλανδίας :

Αναζήτηση εργασίας

Γενικά αυτό που λένε όλοι και θα συμφωνήσω , δουλειά βρίσκεις εύκολα ,σπίτι δεν βρίσκεις . Εγώ δουλεύω στον τουρισμό και ψάχνουν συνέχεια άτομα και δεν χρειάζεται η γνώση ισλανδικής γλώσσας, θα εκτιμηθεί βέβαια. Αλλά μπορείς να μπεις και να δεις online και μέσω facebook να δεις πως κινείται η αγορά εργασίας. Πιστεύω πως αν θέλεις βέβαια να βρεις δουλειά γραφείου που δεν έχει να κάνει με τουρισμό είναι αρκετά δύσκολο αν δεν μιλάς την γλώσσα. Επίσης αν είσαι εδώ θα μπορείς να βρεις πολύ πιο εύκολα δουλειά, όπως και σε κάθε άλλη χώρα βέβαια δεν είναι ακατόρθωτο να βρεις δουλειά όσο είσαι Ελλάδα.

Αναζήτηση σπιτιού

Όπως έχω πει και πριν η αναζήτηση εργασίας είναι γενικά εύκολη αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο να βρεις σπίτι. Αν ανέβει online ένα καλό και οικονομικό σπίτι θα δεις πως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Επίσης να προετοιμαστείς πως θα βρεις πιο εύκολα δωμάτιο παρά σπίτι , οπότε θα πρέπει να συγκατοικήσεις με άλλα άτομα. 

Γενικά αν ψάχνεις να μείνεις σε πόλεις και ειδικά στην πρωτεύουσα να ξέρεις θα δυσκολευτείς , αν βέβαια μένεις έξω από πόλεις τότε πολλοί χώροι εργασίας προσφέρουν και διαμονή , οπότε αξίζει να κοιτάξεις ίσως και αυτή την εκδοχή.

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος , αλλά καθαρά τι ζητάς εσυ. Επίσης βασικό να έχεις facebook καθώς πολλές ενοικιάσεις γίνονται μέσα από εκεί.

Η λέξη κλειδί είναι leiga που σημαίνει ενοικίαση. Οπότε στην αναζήτηση θα βάλεις την λέξη αυτή και θα γίνεις μέλος σε όλα τα γκρουπ που θα σου εμφανίσει. Είναι αρκετά βασικό να αποφασίσεις και την περιοχή που θα επιλέξεις να μείνεις. Αν έχεις βρει κάπου συγκεκριμένα δουλειά τότε να βρείς γύρω από την δουλειά σου.

Δες εδώ για την λίστα με τους ταχυδρομικούς κώδικες . Ίσως στην αρχή σε πιάσει ένα σοκ με τις τιμές που θα δεις αλλά να θυμάσαι πως στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνεται το ρεύμα , το νερό , η θέρμανση και ίσως και το ίντερνετ. Ελπίζω τα παρακάτω link να σε βοηθήσουν να βρεις μια στέγη και να θυμάσαι κάθε αρχή και δύσκολη.

Δικαιώματα και συνδικάτο

Κάθε χρόνο ο τουρισμός αυξάνεται και μαζί αυξάνεται και η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά θέλει λίγο προσοχή για να αποφύγεις την εκμετάλλευση . Δεν είναι όλα ρόδινα εδώ. Πρέπει να γνωρίζεις τα δικαιώματα σου και να διεκδικήσεις αυτά που προβλέπει ο νόμος. Στο κομμάτι της εργασίας υπάρχει ένα συνδικάτο το οποίο είναι υπεύθυνο και όταν θα έχεις το συμβόλαιο της εργασίας σου καλό θα είναι να πας στο αντίστοιχο συνδικάτο και να σε βοηθήσουν . Αλλά και όταν είσαι σε μια καινούργια χώρα ίσως κάποια πράγματα να είναι διαφορετικά , οπότε ρίξε μια ματιά εδώ.

Τα πιο μεγάλα συνδικάτα είναι η VR και η Efling , καλό θα είναι να κάνεις μια έρευνα και να δεις που ανήκεις και όταν θα έχεις το συμβόλαιο της εταιρείας που εργάζεσαι να τους κάνεις μια επίσκεψη. Μερικά άλλα συνδικάτα που αξίζει να τσεκάρεις επίσης είναι SAMEYKI,ASÍ, BSRB, BHM και . Είναι αρκετά σημαντικό να προστατεύεσαι εργασιακά. Επίσης το να δουλεύεις για φαγητό και στέγη είναι φυσικά παράνομο, καθώς και ο εθελοντισμός επιτρέπεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις φιλανθρωπικών και πολιτιστικών ή ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων . Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαδικασία και χαρτούρα

Σαν μέλος EEA/EFTA δεν είναι δύσκολο να γίνει η χαρτούρα για να έρθεις στην Ισλανδία, αλλά είναι μια διαδικασία ,είναι βασικό αν θα μείνεις παραπάνω ή λιγότερο από 6 μήνες, καθώς θα πρέπει να βγάλεις Kennitala , είναι σαν το αντίστοιχο ΑΦΜ αλλά και ταυτότητα μαζί.

Kennitala , θα συνηδειτοποιήσεις πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς αυτό τον αριθμό εδώ στην Ισλανδία . Πρέπει να έχεις kennitala αν θες να ανοίξεις λογαριασμό τράπεζας, να βρεις δουλειά, να ενοικιάσεις ένα διαμέρισμα και γενικά να υπάρχεις στην Ισλανδία.

Υπάρχουν δυο ειδών kennitala :

  • System ID, η αλλιώς προσωρινή kennitala, το οποίο είναι αν έρχεσαι Ισλανδία για σεζόν ή γενικά εώς 6 μήνες . Η αίτηση μπορεί να γίνει είτε μέσω email είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία του ληξιαρχείου. 
  • Kennitala, αν η διαμονή είναι πάνω από 6 μήνες. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να την αποκτήσεις. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να αποκτήσεις kennitala , όπως να σε βοηθήσει ο εργοδότης σου, να αποδείξεις πως μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά για 3 μήνες κτλ. 
Σύστημα υγείας

Όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ισλανδία για 6 μήνες , γίνονται αυτόματα μέλη της κοινωνικής ασφάλισης της Ισλανδίας .

Έως τότε βέβαια είτε μεταφέρεις την ασφάλιση που έχεις από Ελλάδα με μια αίτηση και το έντυπο Ε104, είτε απλά να έχεις την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας ΕΚΑΑ ή αλλιώς μπλε κάρτα από Ελλάδα για το πρώτο διάστημα μέχρι να ασφαλιστείς πλήρως από την Ισλανδία .